HILLBILLY BOOZE PARTY – VOLUME TWO: HANGOVER TAVERN

Artiest info
Website
facebook
 

‘Hillbilly’-muziek is een muziekstijl die in de jaren ’20 van vorige eeuw ontstond uit de Appalachian volksliedjes toen de countrymuziek commerciëler begon te worden. De naam ‘hillbillies’ werd bedacht door de toenmalige pianist Al Hopkins en werd afgeleid van hoe de ongeletterde en arme bergbewoners in het zeer landelijke Appalachengebergte in Tennessee smalend door de lokale bevolking werden genoemd. De van oorsprong Schotse term betekent eigenlijk ‘kameraden uit de bergen’. In Amerika werd deze bevolkingsgroep wel eens cynisch als ‘poor white trash’ omschreven.

Bij de nummers in het specifieke muziekgenre werd de instrumentale begeleiding gelimiteerd tot akoestische gitaar, banjo, contrabas, violen en andere strijkinstrumenten. De bekendste ‘hillbilly’-artiesten waren ‘The Carter Family’ die volgens muziekexperten toch wel de basis voor de latere bluegrass, gospel en countrymuziek hebben gelegd. Als het over rockabilly ging werd Elvis Presley het vaakst als pionier in dit genre vernoemd met zijn pseudoniem ‘The Hillbilly Cat’. Toen de hillbilly-muziek begin jaren ’60 geleidelijk aan transformeerde naar country werden de stijlen hillbilly, Western Swing en cowboymuziek onder één noemer gebracht als ‘Country & Western’.

Genoeg muziekgeschiedenisles voor nu en dan maar over naar de reden waarom we het hier over hillbilly hebben, namelijk de release van twee verzamelalbums “Hillbilly Booze Party” op het ‘Atomicat’-label, elk met 28 tracks uit de periode tussen 1940 en 1963. Het enige onderscheid tussen beide albums is de subtitel: ‘Volume One’ heeft als titel “Pink Elephants” en de subtitel van ‘Volume Two’ is “Hangover Tavern”.

Om u met nummers in hillbilly-stijl te laten kennismaken hebben we enkele audiovideo’s per cd bijgevoegd. Voor ‘Volume One’ is dat “Curse Of Wine” van Cecil Bowman uit 1959 en “Bloodshot Eyes” van Hank Penny uit 1949. Uit de lijst van ‘Volume Two’ kozen we voor “A Six Pack To Go” van ‘Hank Thompson And The Brazos Valley Boys’ uit 1960 en “Bubbles In My Beer” van George Jones uit 1963.

Eerlijkheidshalve moet ik erkennen dat ik eigenlijk geen enkele van de 2 x 28 songs op deze platen kende. Wel de namen van enkele vertolkers die later nog andere hits scoorden, vooral dan in het countrygenre zoals George Jones, Johnny Horton, Hank Thompson, Eddie Marshall en Red Perkins. Laat u daarom vooral begeleiden door de toelichtingen op het cd-hoesje bij elk nummer door Dee Jay Mark Armstrong, de absolute muziekexpert in dansbare ‘forgotten oldies’.

(valsam)